soalan lazim hubungi kami sistem maklumbalas peta laman
logo Ukas

Sungai Besi - Ulu Kelang Elevated Expressway (SUKE)

Sungai Besi - Ulu Kelang Elevated Expressway (SUKE)
Sektor
Perkhidmatan
Model PPP
Bina-Kendali-Pindah (BOT)
Kementerian/Agensi Pelaksana
Kementerian Kerja Raya (KKR)
Perjanjian Ditandatangani
RMKe-10
Lokasi
Kuala Lumpur
Pencapaian/Maklumat Projek
  • Lebuhraya Bertingkat Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) sepanjang 24.4 kilometer mula dibina pada Ogos 2016 dengan tujuan untuk menggalakkan pertumbuhan ekonomi serta menawarkan sistem penyuraian trafik yang efisyen. Bermula dari Sri Petaling ke Ulu Kelang dengan 14 persimpangan, tiga lorong dan dua laluan, SUKE menjangkau lebih 60 kawasan kediaman serta menghubungkan ke lebuh raya dan jalan raya utama di Kuala Lumpur.
  • Lebuhraya SUKE dibina oleh Projek Lintasan Sungai Besi-Ulu Klang Sdn. Bhd., anak syarikat milik penuh Projek Lintasan Kota Holdings Sdn. Bhd. (PROLINTAS). SUKE disasarkan berupaya menjadi alternatif yang berdaya maju kepada MRR2 dengan mengurangkan kesesakan lalu lintas di Cheras, Pandan Indah dan Ampang.
  • SUKE dijangka dapat mengurangkan 30% kesesakan lalu lintas pada waktu puncak di Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2). SUKE akan melengkapkan rangkaian lebuh raya dan jalan raya berangkaian di dalam dan sekitar Lembah Klang serta Lebuhraya Shah Alam (KESAS), Lebuhraya KL-Seremban (KL-SEREMBAN), Lebuhraya Sungai Besi (BESRAYA), Jalan Lingkaran Tengah 2 Kuala Lumpur sedia ada. (MRR2), Lebuhraya Cheras-Kajang (CHERAS-KAJANG), Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH) dan Lebuhraya Duta-Ulu Klang (DUKE).
  • Lebuhraya SUKE telah dirasmikan oleh Menteri Kerja Raya dan mula dibuka kepada pengguna mulai 16 September 2022.

Kemaskini Terakhir

Jumlah Pelawat

6535904
YesterdayYesterday16294
All_DaysAll_Days6535904

Sesuai dipapar menggunakan IE versi 11.0 & ke atas, Mozilla Firefox versi 6.0 & ke atas, Safari 10.0 & ke atas atau Google Chrome 13.0 dan ke atas dengan resolusi minimal 1280 x 768