soalan lazim hubungi kami sistem maklumbalas peta laman
logo Ukas

Development of Kompleks Institut Penyelidikan Kesihatan Bersepadu (IPKB) for Ministry of Health

Development of Kompleks Institut Penyelidikan Kesihatan Bersepadu (IPKB) for Ministry of Health
Sektor
Perkhidmatan
Model PPP
Pertukaran Tanah
Kementerian/Agensi Pelaksana
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)
Perjanjian Ditandatangani
RMKe-10
Lokasi
Setia Alam, Selangor
Pencapaian/Maklumat Projek
  • Kementerian Kesihatan mempunyai 6 institut kesihatan di mana 4 daripadanya terletak di Jalan Bangsar, Kuala Lumpur iaitu Institut Kesihatan Umum, Institut Penyelidikan Kinikal, Institut Penyelidikan Sistem Kesihatan, dan Institut Pengurusan Kesihatan, manakala 2 institusi lain iaitu Institut Penyelidikan Perubatan dan Pusat Penyelidikan Klinikal terletak di sekitar Kuala Lumpur. Kedua-dua lokasi ini menempatkan bangunan lama dan menghadapi masalah untuk dinaik taraf berikutan tapak institusi sedia ada yang amat terhad.
  • Sebuah Kompleks Institut Penyelidikan Kesihatan Bersepadu (IPKB) yang bertujuan menempatkan 6 institut kesihatan tersebut telah siap pembinaan pada tahun 14 Januari 2019.
  • Penempatan keenam-enam institut kesihatan tersebut di dalam kompleks dengan kemudahan pejabat baharu akan merapatkan lagi hubungan serta menggiatkan kerjasama antara institusi dalam aktiviti penyelidikan. Kemudahan di kompleks baharu yang lebih moden juga mempertingkatkan kualiti penyelidikan, justeru menjamin tahap kesihatan masyarakat Malaysia.

Kemaskini Terakhir

Jumlah Pelawat

6535480
YesterdayYesterday16294
All_DaysAll_Days6535480

Sesuai dipapar menggunakan IE versi 11.0 & ke atas, Mozilla Firefox versi 6.0 & ke atas, Safari 10.0 & ke atas atau Google Chrome 13.0 dan ke atas dengan resolusi minimal 1280 x 768